Jesteś kucharzem i poszukujesz wygodnego obuwia specjalistycznego, które zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo? A może gotowanie to Twoja pasja i uwielbiasz spędzać czas w kuchni? Niezależnie od odpowiedzi, odpowiednio dobrane buty sprawią, że praca będzie jeszcze przyjemniejsza. Podpowiem Ci, na jakie buty do pracy w kuchni warto się zdecydować.

Antypoślizgowe, łatwe w utrzymaniu czystości i wygodne. Zobacz na co jeszcze zwracać uwagę podczas ich zakupu.  

Jakie powinny być buty do pracy na kuchni?

Praca w sektorze gastronomii, a więc w hotelach, restauracjach czy cateringu, wymaga odpowiedniego obuwia. W miejscach tych podłoga często jest wilgotna, a nawet mokra czy zabrudzona. Kucharze, barmani i kelnerzy są w ciągłym ruchu, a czynności wykonują na stojąco, dlatego obuwie musi zapewniać im wygodę i bezpieczeństwo. Warto pamiętać, że konsekwencje wynikające np. z poślizgnięcia się w kuchni z ostrym narzędziem w dłoni, mogą być wyjątkowo przykre. Oto cechy jakie powinny posiadać te specjalistyczne buty:

  • antypoślizgowa podeszwa, odporna na tłuszcze;
  • zabudowane czubki, by uniknąć rozlania się gorących cieczy na stopy;
  • podwyższony spód, by zapobiec przemoczeniu cholewki;
  • szybkoschnący materiał, który nie absorbuje wilgoci.
Buty antypoślizgowe do pracy w kuchni to podstawa stroju kucharza.

Porada eksperta:
Ponieważ praca w kuchni wymaga wielogodzinnego stania, najlepsze będą buty z wyprofilowanymi, anatomicznymi wkładkami. Idealnie dopasują się one do naturalnych krzywizn i zapewnią komfort noszenia. Przede wszystkim jednak, zapobiegną deformacjom stóp, np. płaskostopiu i bólom kręgosłupa.

Klapki do pracy w kuchni? Buty z linii „Crocs at Work”

Obuwie, które warto wziąć pod uwagę, jeśli pracujesz w gastronomii lub dużo czasu spędzasz gotując, to z pewnością crocsy. Modele, które Ci dziś przedstawię, pochodzą z linii „Crocs at Work” i zostały zaprojektowane z myślą o pracy w kuchni. Czym się wyróżniają? Crocsy dla kucharzy:

  • posiadają antypoślizgową podeszwę;
  • są niezwykle łatwe w utrzymaniu czystości (wystarczy wypłukać je pod bieżącą wodą z odrobiną mydła);
  • zamknięta budowa chroni stopy przed rozlanymi cieczami w kuchni;
  • posiadają zapiętek, który podtrzymuje stopę i zapewnia stabilność;
  • nie pochłaniają zapachów;
  • są niezwykle lekkie i komfortowe;
  • mają właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne.

Nie bez znaczenia jest również ich design. Możesz zdecydować się na klasyczne białe lub czarne crocsy lub te z oryginalnym nadrukiem w formie płomieni, rodem z „Piekielnej Kuchni”!

Jak widzisz, crocsy to nie tylko buty do ogrodu. Pamiętaj jednak, by do kuchni wybierać te specjalne, przy których w nazwie modelu, widnieje słowo „bistro”. Klasyczne crocsy z otworkami w cholewce lub takie bez zapiętka, nie spełnią swojej funkcji w kuchni. Buty tej marki znajdziesz w eobuwie.pl. Pamiętaj, że zamawiając masz 30 dni na darmowy zwrot towaru, bez konsekwencji.

Autor

Patrycja Stasiak

Regularnie śledzi trendy z wybiegów mody. Inspiruje się stylem Victorii Beckham i Carrie Bradshaw. W jej szafie królują szpilki i botki. Jej drugą pasją po modzie jest wizaż. Prywatnie wielbicielka natury i jazdy na rowerze.