Zamsz

Data publikacji: 27/11/2019
1 min.

Zamsz to najbardziej znany rodzaj skóry szorstkiej, jednak nie jedyny. Do tej samej kategorii zalicza się także nubuk i welur, często mylone z zamszem. Wszystkie te materiały różnią się sposobem garbowania i szlifowania, każdy z nich jest jednak charakteryzuje się włoskowatą, przyjemną w dotyku strukturą. Zamsz, podobnie jak wszystkie skóry szorstkie, jest surowcem naturalnym i wymagającym specjalistycznej pielęgnacji.

Ten rodzaj skóry wyróżnia się dłuższymi i wyraźniej widocznymi włoskami (w przeciwieństwie do nubuku, którego włókna są znacznie krótsze). Zamsz pozyskuje się przez szlifowanie wewnętrznej, odmięsnej strony skóry (tzw. mizdrę) oraz garbuje za pomocą tłuszczy, by nadać mu charakterystycznej miękkości.

Czyszczenie zamszu wymaga odpowiedniej troski. Unikaj mycia tego materiału na mokro – ten rodzaj skóry jest bardzo chłonny, a po zmoczeniu go widać na nim wyraźne, ciemniejsze plamy. Do czyszczenia butów zamszowych używaj specjalnej szczoteczki o miękkim włosiu, która usunie kurz spomiędzy włókien, oraz gumki do zamszu. Rób to jednak delikatnie, by nie uszkodzić struktury materiału. Czym czyścić zamsz z większych zabrudzeń? Tylko za pomocą przeznaczonych do jego pielęgnacji detergentów. Zawsze przed ich użyciem zapoznaj się dokładnie z informacjami na ulotce. Potem pozostaw do wyschnięcia – pamiętaj, by nie suszyć butów zamszowych pod kaloryferem. Tak wysoka temperatura może zniekształcić cholewkę obuwia.

 

Zobacz niektóre buty z zamszu dostępne w ofercie eobuwie.pl:

Dołącz do naszego newslettera i ...Odbierz 40 zł rabatu na pierwsze zakupy!

Ta strona korzysta z plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze Strony oznacza, że zgadzasz się na korzystanie z niej. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close