Zamsz, nubuk i welur

Data publikacji: 27/11/2019
1 min.

Choć na pierwszy rzut oka zamsz, nubuk i welur wydają się być tym samym materiałem, to różnią się one sposobem garbowania i szlifowania. Wszystkie trzy należą do skór szorstkich. W odróżnieniu od skóry licowej, nubuk, zamsz i welur nie mają gładkiej powierzchni, a wyczuwane są na nich włoski. 

Wszystkie wymienione skóry szorstkie są materiałami naturalnymi. Pozyskiwane są one ze zwierząt, a najczęściej spotykane to skóra bydlęca, cielęca i kozia. Są miękkie i delikatne w dotyku, a po przejechaniu po nich palcem widoczne są wyraźne smugi, spowodowane zmianą kierunku ułożenia włosia. O tym, jak dbać o skórę licową, przeczytasz w innym tekście z cyklu.

Czyszczenie nubuku, zamszu czy weluru powinno być delikatne, a najlepszy sposób to robienie tego na sucho. Surowce te są wrażliwe na wilgoć, a ich zmoczenie może skutkować przyciemnieniem skóry.

O wszystkie skóry szorstkie dba się tak samo. Pierwszy etap to oczyszczenie włosków z drobnych zabrudzeń. Służy do tego gumka do zamszu lub szczoteczka wyposażona w gumowe wypustki. Kolejny krok to usunięcie większych zabrudzeń (koniecznie po ich zaschnięciu) szczotką nylonowo-miedzianą. Wyjątkowo uporczywych plam należy pozbywać się za pomocą przeznaczonych do skór szorstkich preparatów – szeroki ich wybór znajdziesz w naszym sklepie. Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na ulotce, a czyszczenie rozpoczynaj w mało widocznym miejscu. Następnie pozostaw obuwie do dokładnego wyschnięcia w pokojowej temperaturze.

Dołącz do naszego newslettera i ...Odbierz 40 zł rabatu na pierwsze zakupy!

Ta strona korzysta z plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze Strony oznacza, że zgadzasz się na korzystanie z niej. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close