Piotr Ślęzak: dwukrotnie obiegł Ziemię. Nam mówi, jak dobrać buty do biegania!

piotr ślęzak

Równik ma nieco ponad 40 tysięcy kilometrów długości. Piotr Ślęzak, wrocławski biegacz amator, dwukrotnie pokonał ten dystans. Na łamach podcastu FashionExpress opowiada m.in. o tym, jak dobrać buty do biegania?

Obtarte sutki, czarne paznokcie, chodzenie w rozkroku. Wiele osób nie myśli przed startem w pierwszych zawodach o tym, że buty biegowe powinny być większe, a ciało zabezpieczone. Inaczej możemy bardzo cierpieć.

Piotr Ślęzak tłumaczy na łamach Fashion Express, jakie powinny być buty do biegania i co dla niego jest kluczowym aspektem, jeśli chodzi o ich dobór.

But ma przede wszystkim zapewniać komfort. Nie może obcierać, być za duży, za mały, za ciasny, sznurówki nie mogą ściskać. To dla mnie najważniejsze kryterium. Ma być wygodnie – tłumaczy Piotr Ślęzak.

Nie ma złej pogody. Jest tylko źle ubrany biegacz. Ta maksyma sprawdza się u amatorskich biegaczy, którzy pokonują setki kilometrów niezależnie od aury. Dobra jakościowo odzież, zabezpieczająca przed wiatrem czy deszczem, jest warta swoich pieniędzy.

Piotr Ślęzak opowiada o tym, jak dobrać buty do biegania
Piotr Ślęzak opowiada o tym, jak dobrać buty do biegania

Rozciąganie, tempo biegu to kolejne, częste pytania, które nasuwają się początkującemu biegaczowi.

Jak zaczynasz biegać, zacznij spokojnie. Pośpiech i chęć bicia rekordów, ciągłego przyśpieszania, powoduje problemy zdrowotne. Nasz organizm nie jest w stanie zaadoptować się do wysiłku. Dużo bodźców, czyli szybkiego biegu, powoduje, że organizm jest narażony na stres. To niezdrowe – mówi Piotr Ślęzak.

Podczas rozmowy Piotr opowiada także ciekawą historię startu w biegu na wrocławski Sky Tower. Miał to być wyłącznie trening, a skończyło się zwycięstwem w pierwszym w historii biegu na trzeci najwyższy budynek w Polsce.

Dołącz do naszego newslettera i ...Odbierz 40 zł rabatu na pierwsze zakupy!

Ta strona korzysta z plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze Strony oznacza, że zgadzasz się na korzystanie z niej. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close